Com apostatar i deixar de formar part de l’Església catòlica

Si heu estat batejat quan éreu un nadó, us van inscriure sense el vostre permís en l’entitat religiosa que anomenem “Església catòlica”. Tenim la possibilitat de deixar de formar part d’aquesta entitat. Hi ha moltes raons per fer-ho:

  • No creure en aquesta religió.
  • Creure en Déu o en el missatge de Jesucrist però no en l’Església catòlica. Es tracta d’un negoci i superestructura que han muntat per lucrar-se, controlar la població i tenir poder.
  • No estar d’acord amb la ideologia ultra conservadora que preconitza l’Església catòlica. És sexista, patriarcal, homofòbica, anti avortament, antisemita, etc. Gairebé sempre propera a la dreta política i als feixismes.
  • No estar d’acord amb els privilegis fiscals que té l’Església catòlica al nostre Estat. L’Estat financia l’Església catòlica amb l’argument que és majoritària al nostre país ja que la major part de la població està batejada.
  • Estar indignat pels escàndols públics (sexuals i de tota mena) que té sovint l’Església catòlica.
  • La història plena de fanatisme, assassinats i tortures que ha tingut l’Església Catòlica. Entre d’altres destaca: la Inquisició, creuades, guerres, lluites de poder, tortures, etc.
  • Sempre han estat en contra el progrés científic i humà. Eliminació de dissidents, científics o filòsofs o qualsevol persona que pensés diferent. Destrucció de gran part del coneixement i la ciència d’època clàssica i antiga.
  • Estar en contra de l’ús que fa l’Església catòlica dels diners que obté. Només una petita part es destina a tasques de beneficència, ja que la major part finança l’estructura jeràrquica de l’església i n’enriqueix els seus membres i els seus comptes corrents. A més a més, financen mitjans ultra conservadors i d’extrema dreta com ara la televisió 13TV.
  • La jerarquia eclesiàstica de l’Església catòlica espanyola sempre ha estat contra el catalanisme i l’autodeterminació del poble català. I també a favor de la unitat d’Espanya en el sentit més ranci i franquista.

El procés per deixar de pertànyer a aquesta religió és molt senzill. El resultat final és una anotació marginal a l’assentament de baptisme que digui que heu fet apostasia. Això implica que l’Església no podrà comptar-vos entre els seus fidels ni a efectes estadístics ni de cap altre. També obtindreu un certificat que digui que heu deixat de formar part d’aquesta entitat.

Els passos que cal seguir són:

1- Contactar amb la parròquia on vau ser batejat per saber quan podeu anar per obtenir un certificat de baptisme.

2- Anar a la parròquia i obtenir el certificat de baptisme.

Normalment us demanaran perquè el voleu, ja que tenen diversos tipus de certificat segons la finalitat. Podeu dir la veritat o sinó podeu dir que és per casar-vos o que el voleu tenir per estudi genealògic (com vaig fer jo). És gratuït.

3- Contactar amb el bisbat de la parròquia per saber quan podeu anar per signar el document d’apostasia i demanar què cal portar.

Jo vaig contactar per correu electrònic, i a Girona em van dir que només calia portar DNI i certificat de baptisme. Tot i això, també vaig portar una instància de sol·licitud d’apostasia que vaig trobar per Internet i també se la van quedar com a prova de la meva sol·licitud. La podeu descarregar aquí. L’ompliu i la imprimiu.

4- Anar al bisbat amb els documents que cal portar i signar la declaració d’apostasia.

Entregueu els documents (certificat de baptisme i instància demanant l’apostasia, en el meu cas) i mostreu el DNI. Us faran signar una declaració d’apostasia per duplicat i a partir d’aquell moment ja és efectiva. Després d’això, el bisbat demanarà al rector de la parròquia que escrigui al vostre registre de baptisme del llibre parroquial que en aquest dia heu fet apostasia, i després rebreu una carta que certifica que s’ha fet això.

En el cas del bisbat de Girona, de tot aquest tràmit se n’encarrega la cancellera de la Secretaria general i és molt amable i correcta. No va preguntar per què ho feia, ni les raons, ni em va fer cap sermó, ni res. Tampoc em va dir les conseqüències que tindria ni em va intentar dissuadir. Va ser molt ràpid i senzill. El document que em va fer signar per duplicat i del qual me’n va donar un exemplar és el següent:

Declaracio apostasia Girona

Document de declaració d’apostasia del bisbat de Girona.

Carta apostasia Girona 2

Carta rebuda un cop s’ha fet efectiva l’apostasia al bisbat de Girona.

 

Deixa un comentari